06 54 36 26 86 ‑ 24/7 bereikbaar - regio Twente

Rouw in golven
Terug
Tanja Kroon uitvaartontzorging

Rouw

"Mijn vriend is overleden, wat moet ik doen?" Deze vraag werd gesteld op een website waar lezers hulp kunnen vragen aan mede-lezers.

Hieronder het prachtige antwoord:

"Ik zou kunnen zeggen dat het went als er mensen om je heen doodgaan. Maar dat doe ik niet, en dat wil ik ook niet. Het is verschrikkelijk als er iemand in je omgeving overlijdt, wat de omstandigheden ook zijn. Ik wil niet dat het iets is dat voorbij gaat, ik wil niet dat het iets is dat er niet toe doet. Mijn littekens zijn het testament van de liefde en de relatie die ik met diegene had. En als het litteken diep is, dan was die liefde dat ook, zo is het gewoon. De littekens zijn het bewijs van het feit dat ik intens kan liefhebben en leven, maar dat ik ook kan herstellen en opnieuw kan liefhebben. Littekenweefsel is veel sterker dan de huid ooit was. Littekens zijn een testament van het leven, ze zijn alleen lelijk voor de mensen die dit niet kunnen zien.

En rouwen, u zult zien, het komt in golven.

Als een schip net is gezonken verdrink je, met wrakstukken overal om je heen. Het om je heen drijvende puin doet je denken aan het mooie, prachtige schip dat er ooit was, maar nu weg is. Het enige wat je kunt doen is drijven, je vindt een wrakstuk en probeert je er een tijdje aan vast te klampen. Misschien is het een foto of een herinnering, misschien een andere drenkeling. Een tijd lang is drijven alles wat je doet. Blijven leven.

In het begin zijn de golven 5 meter hoog en ze kennen geen genade. Ze komen elke 10 seconden over je heen en geven je geen tijd om op adem te komen. Alles wat je kunt doen is proberen vast te houden. Na een tijdje, misschien weken, misschien maanden, zul je zien dat de golven nog steeds 5 meter hoog zijn, maar ze komen minder snel na elkaar. Als ze komen overvallen ze je nog steeds, maar tussen de golven door is ruimte, ruimte om adem te halen en te functioneren.

Je weet nooit wat de rouw zal doen oplaaien, het kan een muziekstuk zijn, een foto, een plek waar je bent, de geur van een kop koffie. Het kan van alles zijn... en de golf dendert over je heen. Maar tussen de golven door is er leven.

En er komt een tijd, en dat is verschillend voor iedereen, zul je merken dat de golven geen 5 meter hoog meer zijn, maar misschien 3 meter, of 2. En ondanks dat ze er nog steeds zijn, komen ze met grotere tussenpozen. Je kunt ze aan zien komen. Een verjaardag, Kerstmis, een vakantie. Je kunt ze aan zien komen en je kunt je voorbereiden. En als de golf over je heen slaat weet je dat je er aan de andere kant weer uit zult komen. Drijfnat, sputterend, en je vasthoudend aan een overgebleven wrakstuk, maar je komt eruit!

Neem het van mij aan. De golven zullen nooit stoppen, en misschien wil je dat ook wel niet. Maar je leert dat je ze kunt overleven, en dat gaat je ook lukken. En er zullen nog meer golven komen, en die ga je ook overleven.

Als je geluk hebt krijg je veel littekens van veel mooie liefdes.

En veel gezonken schepen."